Zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis gezocht voor onderzoek (sleepregbd)

Een onderzoek naar de invloed van slaapverstoring tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling op het functioneren in de periode na de bevalling bij vrouwen met een bipolaire stoornis.

Het onderzoek

Wij onderzoeken of slaapverstoring tijdens de zwangerschap en in de periode rondom de bevalling een voorspeller is voor het ontstaan van depressieve, (hypo)manische of psychotische verschijnselen in de periode na de bevalling. In dit onderzoek werken het Centrum Bipolaire Stoornissen van Dimence en het VUmc samen.

Door dit onderzoek krijgen we een beter inzicht in de specifieke rol van slaapverstoring en, meer in het algemeen, in het beloop van de bipolaire stoornis tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Meer kennis over de invloed van slaapverstoring tijdens zwangerschap en de periode rondom de bevalling kan helpen bij het ontwikkelen van richtlijnen voor preventie/behandeling van psychoses en depressies die ontstaan na de bevalling bij vrouwen met een verhoogd risico hierop.

Deelname

Wij zoeken 130 vrouwen met een bipolaire stoornis, of een eerder na de bevalling doorgemaakte psychose, die zwanger zijn of willen worden en willen deelnemen aan een onderzoek naar de rol van slaapverstoring bij het ontstaan van problemen in de periode na de bevalling.

Op verschillende momenten in uw zwangerschap wordt u gevraagd enkele (digitale) vragenlijsten in te vullen. Ook houdt u gedurende in totaal 8 weken uw slaap bij. U blijft uw vertrouwde psychische hulp en medicatie ontvangen en er is geen extra risico voor u of uw kind.

Alle gegevens worden gecodeerd verwerkt en zijn dus niet te herleiden. De gegevens worden enkel gebruikt voor dit onderzoek. De onderzoeksresultaten worden verwerkt in wetenschappelijke artikelen en rapporten.

Informatie

Heeft u belangstelling om mee te werken aan het onderzoek en de zorg voor zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis te verbeteren? Neem dan contact met ons op:

Telefoon: 0612 969 202 (hoofdonderzoeker) 0546 542 424 (receptie Dimence)

E-mail: sleepregbd@dimence.nl

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u ook eens op onze website kijken: www.dimence.nl/sleepregbd.

 

Anja Stevens, psychiater
Dimence Centrum Bipolaire Stoornissen